Programa Escolta Jove
El programa específic Escolta Jove és una iniciativa impulsada des de Joventut de la Diputació de Barcelona amb la voluntat de potenciar el desenvolupament vital de les persones joves a través de l’acompanyament vivencial.
Descripció general
El programa específic Escolta Jove és una iniciativa impulsada des de Joventut de la Diputació de Barcelona amb la voluntat de potenciar el desenvolupament vital de les persones joves a través de l’acompanyament vivencial. Aquest acompanyament s’ha de fer des de la proximitat dels equips locals de joventut per part de la figura professional Escolta Jove.
El/la professional Escolta Jove ha de treballar des dels espais naturals de relació dels i les joves, ser accessible i tenir la capacitat de detectar i gestionar casos de vulnerabilitat o conflictes, així com de facilitar eines i recursos per afrontar les situacions que se’ls presentin.
La joventut és una etapa fonamental dels projectes vitals i les identitats personals i col·lectives, per aquesta raó, el programa potencia que les persones joves s’empoderin i ho fa col·locant-les al centre i fent-les protagonistes del seu desenvolupament personal. Es tracta d’un treball holístic on es reconeix el/la jove com a subjecte amb capacitat d’elecció, de decisió i d’acció.
El programa potencia la participació perquè és una eina que permet decidir sobre el que condiciona l’entorn, les relacions i les possibilitats de desenvolupament personal i col·lectiu. Potencia una Perspectiva comunitària perquè les persones formen part d’una comunitat i han de ser vistes com a subjectes de plens drets i deures i formar part d’aquesta comunitat els hi genera un sentiment de pertinença que dona cohesió de grup. Finalment, potencia una mirada des de la interseccionalitat, per arribar a tota la població juvenil, ser inclusius i atendre a la diversitat.
La realitat de la població juvenil s’ha vist impactada negativament en tot allò referent a les seves oportunitats i autopercepció, així ho demostren dades com:
– Emancipació juvenil: en el tercer trimestre de 2022 la taxa es va situar en el 18,9%, en 2015 la taxa era del 24% i en el 2007 del 30%.
– Edat mitjana d’emancipació: a Espanya l’any 2021 la mitjana d’edat d’emancipació era de 29,8 anys, mentre que a Europa la mitjana es situava en els 26,5 anys.
– Abandonament escolar prematur: l’any 2021 el percentatge de població jove amb abandonament escolar prematur a Catalunya era del 14,8%, mentre que la mitjana europea se situava en el 9,7%.
– Atur juvenil: és un indicador de risc d’exclusió social. Durant el tercer trimestre de 2022 la taxa d’atur entre la població de 16 a 29 anys es va situar en el 20,3% mentre que la taxa global d’atur rondava el 9,3%.
– Atacs de pànic i ansietat: la taxa de població entre 18 i 24 anys que ha patit atacs de pànic o ansietat el 2021 es va situar en el 30,3%, enfront del 15,8% de la població total.
– Benestar emocional: segons una enquesta que el Departament d’Educació va fer el 2022 per conèixer el benestar emocional de l’alumnat de Catalunya, el 8,8% d’adolescents afirmaven que tenien ganes de morir.
Aquest context ha fet que, des de Joventut de la Diputació de Barcelona, s’hagi volgut donar resposta a la problemàtica plantejant accions que, a través del suport als ens locals, generin un impacte en la realitat de les persones joves. En aquest sentit podem destacar les següents qualitats del programa:
– Visió global. Aborda la joventut com un moment de vulnerabilitat socioemocional, així ho indiquen les baixes dades d’emancipació de joves, l’alt abandonament escolar prematur o la temporalitat de les feines de la població juvenil.
– Multidimensionalitat. La naturalesa del programa és multidimensional: -∙ Dimensió social: vetlla pel benestar de la població juvenil (inclusió, igualtat, interseccionalitat, consums responsables, salut…)
– Dimensió econòmica: la població jove ha de rebre un acompanyament de qualitat que li permeti empoderar-se, emancipar-se i accedir a una feina digna per tirar endavant el seu projecte vital.
– Dimensió ambiental: el treball des d’una Perspectiva comunitària implica generar activitats sostenibles que potencien una consciència ecològica exportable a altres àmbits de la vida.
– Universalitat. El potencial replicador del programa es fonamenta en l’alta adaptabilitat a les particularitats del territori i en l’aprofitament de les economies d’escala que es generen.
– Igualtat d’oportunitats. Aquest programa té la voluntat d’expandir-se a tot el territori amb l’objectiu de garantir el benestar de les persones joves i construir una comunitat inclusiva amb igualtat d’oportunitats per a tothom.
– Experiència. El programa està basat en l’experiència dels serveis locals de joventut i intenta cobrir les necessitats detectades basant-se en experiències reals.
– Visió integral. Donat que la inclusió és un aspecte d’ampli espectre, és important que s’involucrin en el projecte altres àrees com per exemple: educació, esports, benestar social, salut, igualtat, Sostenibilitat…
– Inclusió. Per al correcte desenvolupament d’aquest programa es requereix que els diferents ens adoptin una visió transversal en el desenvolupament de les accions previstes. És necessària la implicació dels ens locals, de la Diputació de Barcelona i dels diferents agents socials, educatius i de salut (educadors de carrer, dinamitzadors, espais joves, centres educatius, CAP, CSMIJ, PICE…)
– Mesurabilitat. El programa compta amb un sistema de seguiment i avaluació que permet recollir dades i mesurar-ne l’impacte.